parketta csiszolás

A fa, “élő” szerves anyag! Még feldolgozott állapotában is reagál a környezete klímájának (nedvességtartalmának) szélsőséges változásaira. A téli (fűtési) szezonban a levegő kiszárad, ami alkalmat adhat a fa zsugorodására. Tavasztól-őszig, mikor kinyitjuk az ablakot, lakásunk levegője nedvesebbé válhat, parkettánk tágulhat.  Helyiségek optimális klímája 18-22°C esetén 45-55% relatív páratartalmú, de ha a páratartalom tartósan a megadott érték alá esik, kérjük, használjon párologtatót! Mivel minden helység más klímával rendelkezik, lerakás előtt a termékeket az adott, normál hőmérsékletű (18-24°C) helyen, pihentessük. Lerakáshoz csak teljesen kiegyenlített, tiszta és száraz aljzatot használjanak. A betonaljzatnál maximum 2 CM % nedvességtartalom és 2m-en belül maximum 2mm szinteltérés megengedett. A beton felületi egyenlőtlenségeinek megszüntetése és a ragasztó megfelelő tapadása érdekében minden esetben használjanak jó minőségű aljzatkiegyenlítőt, vagy a sok esetben kézenfekvőbb padlócsiszolást
Beépítés előtt az anyagokat ellenőrizzék és az esetlegesen sérült, deformálódott, vagy 3%-nál nagyobb méreteltérésű darabokat tegyék félre. A színezetben és erezetben való eltérések az egzotikus fáknál természetesnek tekintendők.
A termékeket ragaszthatják a már meglévő kemény, sík aljzatokra is pld.: járólap, csempe, stb. a megfelelő tisztítás elvégzése után. Kivitelezésnél használják egy cég termékeit és ügyeljenek, hogy azok rendelkezzek bevizsgálással!

Mozaikparketta, hagyományos parketta, ipari parketta ragasztásához oldószeres ragasztót vagy a kétkomponensű poliuretán (WAKOL© PU 225) ragasztót ajánljuk. A mozaikparketta 8mm-es vastagsága miatt alkalmas a szőnyegpadló, linóleum lecserélésére is és könnyű egy szintbe hozni a hidegburkolatokkal.

A tömörfa svédpadló és padlófűtés esetén a rétegelt svédpadló, szalagparketta beépítésénél kizárólag kétkomponensű poliuretán (Mapei Ultrabond P902 2K) ragasztót, és a betonaljzat kiegyenlítéséhez, szálerősített aljzatkiegyenlítőt (HENKEL© Thomsit DD+) használjanak! Ragasztásnál az aljzathoz érintkező felületet teljesen be kell kenni (kb. 1.4-1.5kg/m2).
A rétegelt svédpadló, szalagparketta beépítésénél, ha nincs padlófűtés, használják az egykomponensű vinilragasztót a csapok és hornyok összeragasztásához.
Lerakásuknál minden esetben figyelembe kell venni m2-től függően a tágulási hézagot (min. 10mm) és azt a falak mellett ki kell hagyni!

Ez a lerakási mód különleges szakértelmet kíván, ezért kérjük, alkalmazza szakembereinket!

Felületkezelés (gyárilag nem lakkozott parketták esetében):
A felületet először durva tárcsával átcsiszoljuk, majd szükség szerint hézagtömítést  alkalmazunk, és finom tárcsával újracsiszoljuk. A portalanított felületre az erősen kopásálló, vízbázisú UV szűrős lakkot  és a megfelelő alapozót ajánlunk. Ezen kívül a fa szerkezetébe mélyen beszívódó, annak erezetét hitelesen megőrző, olajjal  is lehet kezelni a felületet.